La Bateria del Cementerio o Bateria de Mar Bella. Troballa ocasional.

Va ser ahir dijous, després d’assistir a una xerrada a Can Gili Nou, al barri de Poblenou que va passar el que a vegades passa, un mirada a un mapa antic que hi tenen i localitzar una forma que no encaixava. Acostant la meva mirada a «allò» per trobar que hi deia «Bateria del Cementerio». Cosa que com deduireu em va cridar l’atenció.

Bateria del Cementerio o Mar Bella marcada en vermell.
Bateria del Cementerio o Mar Bella marcada en vermell.

Primer la seva forma. Una mena de barra allargada de la que surten dos semicercles, res quadrangular, que seria l’esperable en un sector ja industrial. I després de l’època que el plafó deia que era el plànol, de 1927 a 1935, per bé que ben segur que aquest emplaçament era anterior, potser contemporani a la Bateria de Bella Vista j Barceloneta, que ja hem tractat aquí.

Bateria de Prop, imaginant es pot intentar definir el que era, sempre en base al vist en altres llocs.
Bateria de Prop, imaginant es pot intentar definir el que era, sempre en base al vist en altres llocs.

Ara imaginem…difícil si no es té més informació. Que descriu aquesta forma?

Intentant resoldre aquest tema em remuntaré a l’aprés amb el temps. Fixant-nos primer en la barra allargada, podent-se tractar aquesta d’un talús a mode de parapet o barbeta, potser de terra més o menys premsada arriscant-nos més encara a interpretar el dibuixat. Representant aquesta estructura la protecció de les peces artilleres.

Peces que es mouen tot pivotant des del parapet, necessitant darrera seu un espai semicircular per on girarien les rodes o engranatges del canó, tot descrivint un angle de tir de 180 graus. Que es com jo interpreto els dos semicercles que sobresurten de la gran barra allargada que hem dit que podria ser el terraplé a mode de parapet.

Canó similar a l'epoca que descrivim, veiem que la peça pivota per davant i es mou de darrera. Foto d'un canó turc a Gallipolli.
Canó similar a l’epoca que ens ocupa, veiem que la peça pivota per davant i es mou de darrera.
Foto d’un canó turc a Gallipolli.

Però es intentant trobar documentació sobre el seu ús, si més no en Guerra Civil que em topo amb les dificultats. No trobo Bateria del Cementerio. Però si Bateria de la Mar Bella, essent si fa no fa el mateix i de fet com es coneix aquella zona. De manera que podem indagar per aquí, fins i tot trobant fotos de 1965 a la xarxa que atribueixen a tal instal·lació. I que van des de emplaçaments antiaeris a bateries de la Guerra de Cuba. Sent ara mateix aquest punt relativament poc important per mi, ja que escric aquestes línies amb una idea que no es la difusió historicista, que en un dia no dona temps…Però si dir-vos que va existir…i que fins i tot trobem plànols i fotografies.

Foto de 1965 de l'Arxiu Históric de Poblenou, atribuint-se aquests murs a la bateria. Picant damunt anireu al seu lloc web.
Foto de 1965 de l’Arxiu Históric de Poblenou, atribuint-se aquests murs a la bateria. Picant damunt anireu al seu lloc web.

Evidentment…no cal que les busqueu…i es que les olimpíades de 1992, sinó obres anteriors van fer que no en quedi ni rastre d’aquesta fortificació. Motiu pel que us la exposo tan bé com sé, i amb l’esperit didàctic de sempre.

Oriol Miró Serra.

1 de Juliol de 2016

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.