Museu de la Batalla de l’Ebre a Faió. Imprescindible.

http://www.labatalladelebro.com/

Pantalla_Inici_Faió
Pantalla de la web del museu.

Faió, un petit poble de nova construcció podreu pensar i amb pocs o cap mena d’interés. I erraríeu.

La pesca i altres en són alguns, per bé que nosaltres ens fixarem en el que es el major Museu de Guerra Civil pel moment, podent-lo situar lleument als afores del poble camí de l’espai La Reixaga, tot aprofitant una vella nau industrial que els van cedir, tot podent ampliar un primitiu museu de poc més de 70 metres quadrats.

Faió antic
Imatge de l’antic museu. Caçada de la xarxa i molt agrait al fotógraf.

Per que si…aquest ara gran museu va tenir uns inicis força humils però carregats d’una il·lusió que en vaig poder ser particip tot muntant una petita vitrina…i que va durar fins ben bé 2011. Tot apilant de manera sorprenent per molts una petita mostra que anava d’artilleria a uniformes, passant per armes variades i fins i tot un xic de documentació, sabent sempre que masses coses es quedaven en diposit sense que la gent ho pogués veure. Però ja se sap que quan hi ha ganes tot es possible, i granet a granet va arribar el premi, en forma de gran local, que si bé era un desafiament, no era res que no es pogués fer.

Es el local que ara veieu, gairebé 1000 metres quadrats, un recorregut circular que us portarà portarà per diverses escenificacions ordenades de manera cronològica. Des del pas del riu fins al final de la Batalla, tot passant per xaboles, búnquers i grans espais d’exposició amb gran quantitat d’armament que arriba a tenir fins a cinc canons dins perfectament restaurats, a més de tot el que envolta un soldat. Des d’armes a objectes més vulgars. Acabant tot en un ara si potent centre de documentació que val molt la pena visitar. Ja que cal dir que els lluitadors que han fet aquest museu es situen entre els que més en saben…i més estimen aquest episodi històric que cal conéixer.

Pas_del_Riu
Imatge del pas de riu extreta de la seva web.

I ben segur que us emportareu alguna sorpresa, i es que massa sovint pensem que algunes coses que tenim ara són noves, i resulta que són d’un concepte més vell del que sembla. Però es que no es per això que pot servir un museu? Per aprendre?

Així doncs…ja només em resta animar-vos a anar al museu, profundament vinculat al poble i a la recreació que aquest any cau en 30 de Juliol. Sent ambdues parts complements l’un de l’altre cara a aquesta lluita que no pocs gastem, la normalització d’aquesta part de la nostra història comú.

Oriol Miró Serra.

16 de Juliol de 2016.

Text localitzable a la revista digital 36-39 Restes de la Guerra Civil.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.