Catalunya any zero, Crònica visual de la desfeta.

Els efectes de la guerra a les nostres contrades, amb tota la seva cruesa i ordenada de manera cronològica, tot acompanyat per una barreja d’esplèndides fotos i textos de gran qualitat. Tot en una enquadernació i acabats exquisits.

IMG_20200322_150001

Els autors, David Gesalí i David Íñiguez, ja coneguts per ser uns experts en tot el referent a l’aviació durant el conflicte han fet un pas més enllà tot creant una recopilació de fotografies de diversos autors i fonts construint un relat enriquit amb uns texts a l’alçada del que d’ells es esperable.

IMG_20200322_150019

I creieu que es una feina titànica, ja que trenquen l’esquema clàssic de llibre de fotografies de la guerra civil, sovint generalistes o dedicats a soldats, triant ells la destrucció derivada del conflicte, fent un viatge cru i sense filtres que va des dels fronts de l’Ebre i el Segre que acaba a les platges franceses en els «camps d’acollida» dels que fugien de tres anys de ferotge guerra.

IMG_20200322_150043

Quina imatge es la millor? Difícil resposta, sinó impossible. Cada mirada apareix aquella imatge que t’atrau. Els ponts sobre el Llobregat? La cimentera de Vallcarca! Les trinxeres arran de Segre que vigilen la Seu Vella de Lleida…, les tasques de fortificació de Coll de Balaguer…, resumint, es un no parar de fotografies que parlen per elles soles, una qualitat que només les bones imatges tenen.

“Però no, aquestes imatges venen enriquides per peus de foto i texts de superior longitud que arriben allà on les imatges no poden arribar”

IMG_20200322_145945

Però no, aquestes imatges venen enriquides per peus de foto i texts de superior longitud que arriben allà on les imatges no poden arribar. Quintes reclutades, canvis respecte l’actualitat, el que es va trigar en reconstruir la zona i comentaris d’altre mena, que no fan més que enriquir una obra que no hauria de faltar a cap prestatge.

Oriol Miró Serra

22 de març de 2020

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.