Arenys de Mar torna a mostrar el camí de la recreació.

El cap de setmana del 12-13 d’octubre arenys es «va traslladar» de nou a la Guerra Civil Espanyola com ja va fer el passat mes d’abril. De manera didàctica i lúdica, amb el clar objectiu d’arribar al públic general i a mode de «classe d’història»

Fou un cap de setmana, on dissabte i diumenge tingueren formats i temporalitats diferents. Sent la del dissabte una visita al patrimoni defensiu del municipi, i diumenge una representació dels primers moments del cop d’estat perpetrat per l’exercit, contra el mandat democràtic de la República Espanyola.

De manera didàctica i lúdica, amb el clar objectiu d’arribar al públic general i a mode de «classe d’història»

Dissabte, com hem dit, els recreadors ompliren els espais defensius del Portinyol i del Cavalló, on una bona colla de recreadors provinents dels grups XV Brigada i Didpatri (Grup de recerca de la Universitat de Barcelona) aportaren vida als nius de metralladora ubicats en aquests espais.

IMG-20191012-WA0063
Foto de grup els participants en la jornada de dissabte

Que si bé una mica separats els espais per un petit passeig, sent la primera visita al Portinyol i la segona al Cavalló, on trobem dos potents fortificacions per bé que una tapiada i inaccessible.

IMG-20191013-WA0026
Posició sobre el niu de metralladora tapiat

Amb tot això no va impedir que allà s’hi realitzassin bones escenificacions, totes elles estudiades i igualment potents. Aquestes foren una metralladora damunt de la fortificació tapiada, un petit lloc d’auxili, la milícia de cultura i l’observatori de costa, estant aquest dins de la fortificació «petita» de les dos.

IMG-20191013-WA0031
Detall de l’interior de la fortificació habilitada com a vigilància de costa

Afegint-se a la visita la que havia estat la primera visita, la del niu de metralladora del Portinyol.

I quina va ser la millor? No us respondré pas jo, el que si que us diré es que totes eres tractades amb una profunda estima pels seus creadors, tots ells recreadors que estimen la història, i que ens volen explicar quelcom a través d’elles. Entenent la recreació història més enllà dels trets i batalles que molta gent veu quan pensa en recreació històrica.

Diumenge la recreació va canviar d’aires, potser més propera a la batalla que citem, si més no en alguns moments.

Amb tot centrar-se en els trets era impossible, ja que s’hi representaven els primers moments del cop d’estat del 36. Sent l’escenari la plaça davant de l’ajuntament, coronat per una bandera republicana durant unes hores.

Tot això entre diàlegs buscats que donaven un missatge d’enfrontament entre conservadors i forces d’esquerres

En sí l’argument es fàcil. Un ajuntament atent a que pot passar, arriba l’exercit i l’ocupa, els milicians reaccionen acorralant els militars a l’edifici, arriben les forces fidels al govern democràtic per evitar mals majors i restableixen l’ordre.

IMG-20191013-WA0113
Moment de la proclama anarquista, on es fa càrrec de l’ajuntament

Tot això entre diàlegs buscats que donaven un missatge d’enfrontament entre conservadors i forces d’esquerres. Tot això significament portat entre actors professionals i recreadors, mostrant una convivència necessària de recreació i entitats locals que pot donar molt bons resultats.

IMG-20191013-WA0107
Moment de tensió entre militars sollevats i guàrdia d’assalt fidel a la républica

Amb tot, falta preguntar-se si vam arribar prou al públic, creient que la resposta va en sentit positiu si fem cas a les converses que després teníem amb la gent que ens havia vingut a veure, detectant també errors corregibles en edicions futures.

I es que vosaltres, el públic, sou el nostre destí i el nostre jutge, i si bé no sempre podem arribar arreu, treballem per fer-ho.

Oriol Miró Serra.

21 d’octubre de 2019

Un pensament sobre “Arenys de Mar torna a mostrar el camí de la recreació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.