Saboteadores i Guerrilleros, un incís a la guerrilla en Guerra Civil Espanyola.

Un bon llibre arribat en un moment adequat. I es que Saboteadores y Guerrilleros, la pesadilla de Franco en la Guerra Civil, posa llum sobre un tema que si bé coneixia per damunt, mai hagués gosat dir públicament que el coneixia bé.

IMG_20191007_114211.jpg

Es una obra completa, començant per un primer capítol novel·lat d’una acció guerrillera, seguint per un anàlisi complet de l’evolució de la guerrilla durant el conflicte, viatge que ens durà dels petits grups inicials al XIV Cós d’Exercit només dedicat a aquest tipus d’accions, comprenent aquest viatge tota la guerra i veient com es va arribar a professionalitzar aquest tipus de guerra rere les línies de front.

IMG_20191007_114404

Seguint per un anàlisis de casos de guerrilla i sabotatge nascuts de la experiència espanyola de gran interès, on s’arriba a atribuir el «naixement de la CIA» fruit de l’experiència del conflicte, o la guerrilla a Amèrica llatina, entre d’altres que haureu de descobrir, que us recomano sincerament.

Però aquest no es el final de la obra, molt completa com veieu, l’autor Alfonso López Gárcia ens ha volgut sorprendre amb un espai prou ampli dedicat als sabotatges no militars pròpiament dits.

IMG_20191007_114311

Aquests injustament oblidats o poc explicats sabotatges en fàbrica troben aquí el seu espai, donant la categoria merescuda a aquells treballadors de les fàbriques, que, lluny de la seva zona de simpatia polític, feien malbé les armes abans de sortir del magatzem o fins i tot abans de disparar-les. Motiu pel qual eren tractats de traïdors si eren descoberts.

I es aquest conjunt de motius que fan d’aquest un llibre necessari per entendre un de tants episodis pendents de la darrera Guerra Civil a Espanya. Per alguns massa tractat, per altres massa oblidat.

Oriol Miró Serra.

7 d’Octubre de 2019.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.