Recreació i Patrimoni han d’anar junts, Arenys de Mar com a prova

Dissabte 6 d’Abril al Museu de Arenys de Mar va tenir ocasió una jornada de recreació molt especial, o hauríem de dir de museu. Bé, de fet hauríem de dir que va ser una mica de tot, posant en relleu el que diem alguns que el camí del patrimoni es el mateix que el de la recreació.

I es que dos grups de recreació històrica uniren les seves forces a través del Museu d’Arenys de Mar, i la seva exposició de la defensa de costa al Maresme dissenyada pel GRIEGC, esdevenint-se així una jornada pel record de molts arenyencs.

IMG_20190406_111344
Milícies anarquistes a la primera sala, foto XV Brigada

Si bé l’escenari principal era el pati del museu, on hi havia instal·lats expositors i recreadors, no podem dir que aquest fos l’únic, ja que en els dos espais de la exposició hi havia recreadors o quelcom relacionat amb ella, ja fos presencial o sensitiu.

A l’espai principal de l’exposició s’hi van instal·lar les milícies, sent testimoni elles de les explicacions del membre del GRIEGC Adrián Cabezas que explicava amb tot detall el recorregut de la exposició.

IMG_20190406_090849
Espectacular copia d’un niu de metralladora, va ser ambientat amb música, foto DIDPATRI

El segon espai no es menys espectacular, i es que una reproducció molt fidel d’un niu de metralladora feia les excel·lències dels visitants, enriquida aquesta reproducció amb un telèfon de la època encara funcional, com alguns visitants van poder comprovar gràcies a companys recreadors. I quan aquests no hi eren, dins del niu de metralladora hi sonava música de l’època, ja fos civil o himnes militars, creant una transició cap l’exterior. Autèntic paradís de recreadors i visitants, que van omplir el patí fins un punt que a vegades costava caminar.

IMG_20190406_110802
Gran afluència de públic com es pot veure en aquesta imatge, foto DIDPATRI

En aquell pati hi havia membres de XV Brigada Mixta i Didpatri, i tots havien portat els seus millors expositors. Expositors oberts a vosaltres, el públic general, destinatari real tant de museus i recreadors.

IMG-20190406-WA0035
Recreadors de DIDPATRI i XV Brigada Mixta junt a Adriàn Cabezas i Neus Ribas, directora del Museu, foto XV Brigada

Allà vau conèixer la tasca educativa dins de l’exercit republicà vers els seus soldats a través de la Milícia de Cultura, el funcionament d’un petit centre de comandament que rebia o enviava trucades, un lloc de sanitat i fins i tot un aparell de telegrafia òptica (o heliògraf) com els de l’època. Tot això amanit entre soldats, carrabiners i guàrdies d’assalt, creant un entorn que us transportava a aquells tres anys fatídics. Per sort vostra, sense necessitat de viure les penúries i batalles que tots hem llegit o conegut a través de parents.

IMG_20190406_121828
Un dels moments en que algú del public es va poder vestir com un soldat, foto DIDPATRI

Però no s’acabava allà la cosa, i es que com experiència conjunta de les dos associacions agermanades us podíeu vestir com un soldat, activitat que va tenir un èxit rellevant.

Amb tot no seriem justos si diguéssim que érem els únics presents en aquell pati, i es que en una taula vam sentir la presencia de la motonau Ciutat de Barcelona, enfonsat a les costes del Maresme un 30 de Maig de 1937, morint en el seu naufragi nombrosos brigadistes internacionals.

IMG-20190406-WA0084
La veu del Ciutat de Barcelona, necessària en un acte de tal natura, foto XV Brigada Mixta

Sent aquest un episodi relacionat amb el motiu de la exposició, ja que fou atacat per dos submarins italians que actuaven amb la flota feixista, i que demostra la necessitat de defensar la costa d’aquells dies. I es que no hem d’oblidar que Mallorca era territori dels sollevats i la por a un desembarcament sempre hi va ser.

Es comptant tot l’explicat que podem dir que la jornada de dissabte es una més en un camí de col·laboració d’ambdues disciplines, demostrant que la exposició del patrimoni i la recreació històrica es complementen. Estigueu atents, que de ben segur sentireu a parlar més d’aquesta parella.

 

Oriol Miró Serra.

7 d’abril de 2019.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.