Primera Carlinada, Telegrafia Òptica i Guerra Civil a Igualada. Muntanya dels Pins.

Avui parlaré d’una de tantes visites pendents, d’aquelles que vaig anar fa anys i després mai hi he tornat. Visites necessàries per la revisió de coneixements o per l’ampliació, com fou el cas de la Muntanya dels Pins, de gran domini sobre Igualada i entorns.

20171207_144516
Tot Igualada i entrons dominats indiquen la raó de l’elecció de l’emplaçament.

Reconeixent que vaig pujar per revisar unes velles trinxeres que vaig trobar potser deu anys enrere, i que per més que deia que hi tornaria, mai i tornava.

Ha valgut la pena, us ho asseguro, ja que en aquest nou ascens el trobat ha estat molt més que trinxeres, tres èpoques en un sol lloc, cosa que prova una de aquelles teories de la coincidència dels llocs estratègics.

img334
Esquema sobre la situació de les fortificacions, sense mesures.

Després de pujar el primer que trobem són trinxeres…gastadissimes per la vegetació i la erosió però visibles per un ull entrenat.

20171207_153722
En aquest estat trobareu les millors trinxeres de la muntanya.

Val la pena resseguir-les, no us costarà tant com podeu creure, en aquesta acció descobrireu un traçat continu en la majoria, per bé que deixa espais separats de la resta, però formant un espai defensiu compendi de l’aprés fins al moment. Deixant pous de tirador separats de la trinxera principal sempre que el terreny ho ha permés, fent girs prou bruscs per que aquesta trinxera principal presenti les cobertures necessàries. Formant un conjunt que tant domina Igualada com els flancs del tossal, tot volent evitar el flanqueig.

20171207_152456
Espais separats, afavoria la circulació i minimitzava els danys dels ocupants en cas de bombardeig.

Però es que a més descobrireu el reciclatge de vells edificis, un de quadrat a la dreta del camí per on heu accedit, i que dona mostres de trinxera immediata darrera, ens aventurarem a dir que podria haver estat utilitzat com a niu de metralladora.

20171207_153559
Base d’una vella torre, les trinxeres al seu entorn indiquen possible ús l’any 1939.

L’altre, aquest destacat, una vella torre circular que conserva part del terraplé que li feia de fossat. Mereixedor del seu apartat propi, ja que ell mateix en sí es una mostra de reciclatge d’èpoques anteriors.

20171207_150322
Torre circular de vora sis metres de diametre i fossat, també envoltada de trinxeres. Antic ús de Telegrafia òptica.

Es tracta d’una torre de Telegrafia Òptica, la numero 43 si fem cas del llibre «La telegrafia òptica a Catalunya», de Lluís Len i Jaume Perarnau, Rafel Dalmau Editor.

Indicant clarament aquest llibre que aquesta torre de telegrafia va reciclar una vella torre de la Primera Guerra Carlina, calent poques modificacions en ella.

img333
Esquema de la torre de telegrafia numero 43.

Avui, malauradament poc veiem, sent per mi el més destacable la entrada, poc elevada, però que mostra clarament la diferencia d’amples entre la part exterior i interior, sense arribar a ser aquesta un embut. Accés que a més podríem atrevir a dir que fou tapiat amb posterioritat, sense poder dir en quin moment. Estant aquesta torre encara envoltada per mig fossat en forma de terraplé.

Acabant aquí aquesta petita Crònica-Informe, de valor variable segons el lector, i que com ja heu vist, no és la primera ni serà la ultima.

Oriol Miró Serra.

10 de Desembre de 2017.

2 pensaments sobre “Primera Carlinada, Telegrafia Òptica i Guerra Civil a Igualada. Muntanya dels Pins.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.