Escoles, patrimoni i recreació, el camí a seguir.

Durant el mes d’Octubre i Novembre s’ha pogut portar el matrimoni de patrimoni i recreació a la pràctica, i ha estat gràcies al Cesub i a l’ajuntament de Subirats, que gestionen visites escolars a les trinxeres de El Pago, on es va intentar dur a terme una ultima defensa de la capital catalana tot emparant-se en la Serra de d’Ordal.

20171114_105527
Es coneixent el patrimoni que l’arribarán a estimar.

Realment foren tres grups, per bé que només tenim foto d’un d’ells per ser els altres massa petits i no creure convenient que sortissin en fotos, de manera que només tenim imatges de nanos de 14 a 15 anys, on la presencia d’un uniformat va caure amb sorpresa, malgrat que de seguida entraren el en joc.

Amb tot, la recreació era només una part de la visita, l’altre era la de patrimoni i introduir un xic més un tema que tot just comencen a tocar aquest curs, sent aquesta visita un reforç d’inestimable valor per al futur més immediat.

Explicant conceptes de guerra civil alhora que elements patrimonials, intentant adequar-se a una edat que has de ser molt impactant per que et facin quelcom de cas.

20171114_100214
Primer somriuen, després quan comença a pesar es quan aprecien la realitat de l’equip.

I aquí es on la recreació entra amb força, realment fan més cas, i de pas entenen com anava un soldat, guàrdia d’assalt camí del front en aquest cas…, podent preguntar i relacionar aquell patrimoni que estan veient amb la humanitat que tu expliques. Com vivien, com actuaven, les pors i les valenties, les esperances i les pors…, tot això fou explicat de manera comprensiva a fi i efecte que trairessin aquelles línies estudiades dels llibres i les humanitzessin, potser element clau per que s’ho prenguessin més seriosament.

20171115_094448
Ells mateixos entren al joc amb la roba, tocant un inici de recreació.

Però es que a més s’ha fet un pas endavant…, fer que tastin la roba que aquella gent, triant aquesta vegada una senzilla manta, un passamuntanyes i un casc. Vergonyosos al principi, aquests tres elements sempre trobaven qui els portés, fent més entenedora l’experiència d’aquells familiars seus que ho van haver de viure, i que per raons obvies, ara els queda lluny.

Oriol Miró Serra.

2 de Desembre de 2017.

Patrimoni i recreació junts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.