Possible defensa al Pont del Lledoner, quan quelcom no encaixa.

Ben segur que tots heu passat per aquest magnific pont entre Vallirana i L’Ordal alguna vegada. Pont ja de per si una obra d’enginyeria que passa desapercebuda, però que segur valorareu si us digneu a baixar fins baix de la vall que salva.

IMG-20170413-WA0014
Encara ara ens meravellem d’un pont modern d’aquestes dimensions.

I es que potser no ho sabeu però es una obra començada el 1764 per bé que no acabada fins 1802 que arriba als 32 metres d’alt i que va deixar enrere el vell camí ral que baixava i pujava la vall per la dreta, si es venia de l’Ordal.

IMG-20170413-WA0008
Veiem la estructura que citem a mitja alçada del pont.

Però no veníem a parlar d’això, malgrat que fent justícia hem descrit mínimament aquesta obra. Veníem a parlar d’una troballa que no ens encaixa a tots els que l’hem vista, sent aquesta una mena de triangle a mitja alçada de la vessant barcelonina de la vall, i que en el seu temps, fos el que fos ben segur tindria una visió magnifica tant sobre el camí com el que fou el nivell peatonal del pont mentre aquest es construïa.

IMG-20170413-WA0021
Sabem que no passa de hipotesi, però la estrutura recorda a un baluard.

I clar, la nostra ment «malalta» busca solucions, i aquestes van a la zona de confort o estudi de cada un, sent aquesta la fortificació. Per bé que no he trobat cap document que ho afirmi ni que digui la data en que pogués ser feta.

img307
Esquema d’elaboració propia que us ajudarà a entendre de que parlem.

Realment no seria massa gran, però potser suficient, i més en una vall neta d’arbres, recordeu que l’aprofitament forestal en aquells temps era més gran i la visió sobre la corba del camí devia ser excepcional. Això sent anterior a la construcció del pont. I sent posterior el control sobre la zona peatonal tampoc es menyspreable i segueixes controlant el pas pel camí dels carruatges. Reconegueu que la teoria es prou encertada, i que l’estructura recorda lleument a un baluard.

I es que reconeguem que dominar el pas de l’Ordal deu haver estat sempre un lloc a dominar militarment, de fet, ara mateix, em venen episodis de lluita tant a la guerra del francés com a la guerra civil, però ben segur que en trobaríem altres si rebusquéssim.

Amb tot, i després de les investigacions realitzades, reconec no haver localitzar cap document d’ajuda real, entrant tot el que he dit en el terreny de la hipòtesi. Però ja sabem que tot comença per una hipòtesi. oi?

I companys, si un dia ho resolc i veig que anava errat, serè el primer en reconéixer l’error, i si vosaltres em podeu fer adonar del meu error. Feu-ho, el coneixement es cosa de tots, i si aquest es queda al cap d’un, mor amb ell.

IMG-20170413-WA0015
No volia deixar perdre la imatge dels arcs del nivell peatonal. Colocant-la abans potser hagués desvirtuat el contigut de l’article.

Oriol Miró Serra

16 de Setembre de 2017.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.