La meva guerra (1936 – 1939), Diari d’un soldat de la lleva del Biberó als fronts del Pallars.

La Meva Guerra
La meva guerra (1936 – 1939), Diari d’un soldat de la lleva del Biberó als fronts del Pallars.  Editorial Garsineu Edicions / 2013.

Una bona lectura, interessant des de l’aspecte històric, així com per saber la mentalitat d’una part d’una tropa que sabia molt bé on anava.

Relata la vida d’un jove catòlic de fort sentiment català de Vilanova de la Barca que es cridat a files en defensa de la república i que ell mateix explica les seves peripècies en base a les seves notes. Peripècies que el portaran del CRIM (Centre de Reclutament i Instrucció Militar) de Granollers fins al front del Pallars, combatent en escenaris com Sant Corneli i Pedres d’Auló, anant poc a poc de primera línia de front fins a plana Major d’una Brigada, tot passant per les funcions de milicià de la cultura. La 134 Brigada Mixta de la 31 Divisió, pertanyent a l’exercit de l’Est, per si us ho havíeu preguntat.

Acabant la seva trajectòria pel camp de concentració francés de Vernet, des d’on retornarà al camp de concentració espanyol de la Seu Vella de Lleida. Tot retornant a casa seva i tancant les seves notes el 1940, afegint unes línies al 1970.

Es un llibre relativament dur, n’he llegit de pitjors, però no per això que deixa indiferent. A través d’una mentalitat de derrotat però no derrotista, relata la pèrdua de la joventut ,que encara conserva quan s’incorpora, vers una mentalitat de supervivència que enyora els temps feliços. Tot mentre va veu caure companys, passa fred i gana, veu la mort de ben aprop per tornar i veure que res serà com abans.

Amb tot, feta la critica general, i anant a una més especifica. Si voleu buscar pistes patrimonials de guerra civil…poca utilitat trobareu, les seves referencies sempre són generals i rarament precises. Encara que reconec que la seva descripció del camp de Vernet ha posat llum en un aspecte que em costava trobar-ne.

La seva utilitat rau en la recreació, en molts punts veureu coses que poden enriquir el vostre paper, o explicar la vida d’un soldat als públic quan us dirigiu a ells, no oblidem una de les funcions del recreador.

Anireu des de fer un parapet amb matxet i plat de menjar, passant per la higiene vora el camp de batalla, trinxeres que entren dins el terreny de la insalubritat o un fred i gana pontentíssims que a vegades només es resolen robant. També en trobareu altres, però per això…haureu de llegir.

Igual d’interessants seran les explicacions de quan fa de milicià de la cultura, tot ensenyant a llegir a companys o nens segons el destí. O la descripció del carter de companyia, així com la feina d’oficina. Papers que potser no apliquem en recreació massa sovint, però que poden enriquir molt qualsevol esdeveniment.

Amb tot, però…, no espereu que tot el descrit us vingui servit, en aquestes pàgines ve tot barrejat, són petits moments que barregen el combat amb el repartiment del correu o ensenyar llegir a un caporal, a més dels esforços per enriquir la dieta o intentar no passar fred. Sent aquesta barreja un punt comú en les memòries de molts combatents, tingueu paciència que aquestes línies us serviran les coses al seu ritme.

Així doncs, i ja acabant, us recomano el llibre, us serà útil. Tant si sou recreadors com si o ho sou, cada un de vosaltres quedarà tocat per algun dels seus aspectes.

Oriol Miró Serra.

15 de Setembre de 2017.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.