Fortí de la Bassa d’en Terçà. Una vella garita de la Guàrdia Civil a la carretera vella de Ametlla de Mar?

Doncs això es el que diuen, i a més li atribueixen ser una de les més antigues, de 1859 tot citant l’estudiós de la zona i amic meu Alfons Tejero. Extrem no confirmat per aquest redactor, però que veient la seva arquitectura i estat…no seria descartable.

20170812_113127
Així veureu el fortí des del camí d’accés.

En qualsevol cas, parlem d’un vell edifici identificable des de lluny, abans d’entrar al Barranc del Cap de Terme, just després…depenent des d’on es vingui. En qualsevol cas es veu millor tot venint de l’Ametlla de Mar.

Veient des d’aquella banda una vella torre circular espitllerada que cobreix els dos llenços de paret més integrés.

img320
Esquema gràfic a peu de restes del fortí.

Però entrem a dins, podent identificar bé la porta per la llisor de la paret, l’altre banda rau desapareguda, i en conseqüència no podem dir les mides, accedint a un interior ple de runa que marca un rectangle quasi quadrat, coronats dos dels seus angles per unes torres a mode de caponeres, cobrint dos llenços de paret cada una. Una d’elles només es recognoscible per un munt de runa que ha caigut dins de la base de la torre. L’altre es plenament recognoscible, i a més presenta l’enrajolat original just abans d’entrar.

20170812_111303
Accés a la torre. apreciem el terra original.

Ja dins seu trobarem detalls constructius prou curiosos. Un es que han deixat la paret possiblement a mode d’angle defensiu dins la torre, creant un petit racó a banda esquerra. L’altre es evident en veure que dos de les cinc espitlleres quasi només poden cobrir el seu tros de paret, deixant a la defensa perimetral a les altres tres.

20170812_113703
Si ens apartem vers la bassa veiem com cobreixen la paret i el perimetre.

Detall que ens atreviríem a confirmar en l’altre torre si fem cas de l’única espitllera que veiem encara.

20170812_111359
Veiem l’espitllera a l’únic tros de paret sencer a la torre oposada.

Malauradament, de la resta, poc podem descriure, no podem dir com era l’accés, s’ha perdut, no podem dir si hi havia alguna estança, massa runa. I es una llàstima, creieu-me, i es que aquesta vella estructura es resisteix a caure, no es rendeix, potser esperant un estudi que mereix. I es que no n’he vist tantes així.

Oriol Miró Serra

24 d’Agost de 2017

Un pensament sobre “Fortí de la Bassa d’en Terçà. Una vella garita de la Guàrdia Civil a la carretera vella de Ametlla de Mar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.