Recreació i col·laboració a la gran pantalla, encara queda molta feina.

Quantes vegades heu vist una pel·lícula de guerra, i heu pensat qui s’ocupa de l’assessorament i de les escenes d’acció? Doncs la mateixa pregunta es fa en les de guerra civil, obrint això a tota mena de produccions. Documentals, curts, cinema i series poden ser objectes d’aquest assessorament.

Malauradament per nosaltres, els recreadors, no sempre gaudim d’aquest reconeixement, sent això en si una injustícia a la nostra feina d’estudi.

Es aquí doncs on farem una argumentada defensa d’aquest servei, dirigida òbviament a tothom aquell que estigui pensant en ambientar la seva producció en el període 1936-1939, veient aquí que contactar amb els recreadors pot ser un dels seus encerts.

El primer a defensar sempre serà l’estudi de la època, i es que el recreador es un permanent investigador sobre el fet que tria, llibres, revistes, documents i documentals són consum habitual en el seu temps lliure, i ho notaràs. Ells són coneixedors de multitud de detalls que es possible a que a tu se t’escapin, per més que hagis estudiat.

Seguidament anirem a l’aplicació de tot el que surt en la documentació localitzada. Heu de pensar que ells, els recreadors, pel sol fet d’estar acostumats a representar un fet en públic tenen molt més interioritzats els gestos i maneres de portar l’equipament, així com certes maneres de comportar-se. I fins i tot, si cal, podran desviar-te d’algun error que estiguis cometent.

IMG-20170326-WA0037
Apreciem dos detalls en aquesta imatge, l’espera pacient del recreador i la costum de portar un equip no sempre còmode segons el parametres actuals.

Tot venint de l’experiència pròpia a l’hora de portar-la, sigui fruit d’una experimentació prolongada, sigui fruit de petites sumes de temps tot fent didàctica davant del públic general. Motiu pel qual es molt recomanable fer-los tant cas com sigui possible.

I es que ja sabem que la pantalla i l’estètica manen a vegades, potser masses, i no sempre ens fareu cas, portant a l’error a molta gent que us utilitza de model, pervertint l’entrada a un món que ja sabem que no es el vostre. Però es que no pervertiu només la recreació…també pervertiu la història, creant estereotips, els mateixos dels que us heu alimentat portant a errors, alguns dels quals citarem tot seguit.

El primer de tots es el de qualsevol cosa serveix, que si bé es cert només en certa mesura, en masses casos les productores ho porteu a límits que entren en l’extravagant, barrejant equips posteriors al conflicte de moltes nacionalitats només per que «s’assemblen». I el pitjor es que l’assessor ja pot dir que no…que no li feu ni cas tot emparant-vos en «no queda bé a la pantalla» o es el que algú us ha colat a l’hora de llogar els equips.

No solucionaríem això assistint, abans i en el procés de selecció d’equips, a les fonts recreadores de qualitat?

A més, utilitzar recreadors també contribueix en la qualitat del vostre producte a nivell de moviment, ja que a ells no els has d’explicar com es fan algunes coses, ells ja ho saben, cosa que no només farà que estalviïs temps, sinó que, com he dit, donarà credibilitat al teu producte. I això segur que ho agrairàs.

20150713_142922
Ebre, del Bressol a la Batalla va comptar amb abundants recreadors com a extres.

Ara, tot això no tindrà sentit si tu no estàs disposat a escoltar ni cedir, tot tancat en la teva armadura del «no queda bé en pantalla», ells, els recreadors saben que no aconseguiran un producte perfecte, creu-me, ho saben. Però igualment han vingut, possiblement un preu irrisori si fas suma de tot el que porten al damunt, i penses que no es pas llogat, ells han vingut amb esperit d’ajuda, de voler explicar, i tu hauries d’atendre una mica. Arribant així a un punt intermig que convenç a tots o no convenç a ningú, aquí et deixo triar la manera de dir-ho.

20160927_025502
Sessions nocturnes, llargs desplaçaments, equip personal, préstec de material. T’has parat mai a pensar si pagues prou a aquests difusors de la història?

En qualsevol cas, i ja acabant, si estàs pensant en fer un producte cinematogràfic sobre Guerra Civil, pensa en els recreadors com a segell de qualitat, ells t’ho sabran tornar de sobres, i tu en sortiràs satisfet.

Oriol Miró Serra.

2 de Maig de 2017.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.