No es guanyar la guerra senyor ministre. Es dignificar la meitat perdedora.

Ben segur que recentment heu sentit cert ministre dir que uns volen guanyar la guerra 80 anys després…i es possible que us hagueu encés. Per que a més, ben segur que vosaltres mateixos sabeu que això no pot ser, que historia es historia…i passada està.

I es que el que no enteneu alguns…i considero culpable la generació de la transició, es que alguns encara busquen als seus gracies al vostre «tots ens vam fer mal…» que ha refermat els de sempre al poder.

Per que si…i aneu entenent que no busquem venjança. Busquem dignificar i reparar el mal fet a moltes generacions, sense canviar la historia.

Em podeu dir quin mal hi ha en poder posar nom als ossos que es troben? Em podeu dir quin mal hi ha en permetre que la família els reuneixi amb els seus, encara que sigui en un més enllà? Quin mal hi ha en pacificar l’anima de les famílies que ploren o s’han resignat a no saber on es el seu pare o avi? Quin mal hi ha en homenatjar-los com si que van ser homenejats els vencedors?

desapareguts
Pica sobre la imatge per si t’interessa trobar un desparegut.

Per que si, els mateixos que sempre ens han dit sempre, i jo he estudiat sota el «tots ens vam fer mal», són els que recorden que hi va haver vencedors i vençuts…i que aquests últims estan al poder. Oi que ho trobeu just? Doncs es evident que alguns, hereus aquests dels vencedors, no pensen igual, recordant-nos de pas que ells van guanyar…esclafar…i així ha de seguir.

Per que neguen una de les bases de la identitat humana, el nom, la família i el que va fer que la humanitat es distingís dels animals…els enterraments dignes. I els hi neguen als que consideren els seus rivals encara.

20161001_124749
78 anys han hagut de passar per que aquests 7 valents trobessin un descans digne. Ho trobeu just?

Massa feina ens queda per fer…i per anys companys, no hem de defallir, els nostres ho mereixien. I jo parlo des d’un que va poder veure el seu avi, però qui li demanarà perdó a la meva família per la salut mental que diuen va perdre als camps de concentració? Que mai va ser el mateix d’abans? I ben segur no soc l’únic que pensa així.

Per no parlar d’una mili eterna que a vegades els va portar a fer d’esclaus, negacions de permisos per treballar per haver estat «rojo», presons…o es que s’han oblidat de tot això? Pel que es veu si…i es que si que potser al principi uns descontrolats es van passar…però ells es van venjar durant quaranta anys…i van pretendre tapar-ho després sota el famós tots ens vam fer mal.

Així doncs…no busquem venjança, busquem justícia, i fins que no ho vegin així no en sortirem mai.

Oriol Miró Serra.

30 de Setembre de 2016.

Text localitzable a 36-39 Restes de la Guerra Civil, 04 Octubre 2016

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.