La Torre del Torn, la defensa contra la pirateria.

Seguim als entorns de Coll de Balaguer, seguint propers al ja explicat Fort de Sant Felip, traslladant-nos aquesta vegada en la defensa contra els abans temibles pirates. Tot situant-nos a la gairebé desapareguda Torre del Torn.

20160312_173607
L’Illot del Torn domina tota la platja.

Situada a damunt de l’Illot del Torn, sortint rocós de la Platja del Torn, aquesta fou construïda el Segle XVI pels Ducs de Cardona i sobrevisqué fins el 1813, en el transcurs de la Guerra del Francés, moment en que fou destruïda i caigué en una ruïna que l’ha tractat molt malament.

Malgrat tot, aquest abandó no l’ha fet desaparéixer del tot i si ens acostem a ella veurem prou elements que ens permetran reconéixer elements constructius.

Hi haurem arribat des de peu de platja, tot pujant fins al cim d’aquesta pedra de 16 metres, haurem superat un parell de replans i un estret a la roca entre ells que s’ens obre a la dreta, tot fent momentàniament més estret el «camí», arribant ja sota el que era la torre.

20160312_175906

Ben aviat veiem el que era el seu primer element defensiu, i es que veiem que entre l’accés i el replà hi ha una paret de quasi 2,5 metres que es pot grimpar, i que si bé no es un fossat com tots imaginem, si que eleva l’accés a la construcció, com de fet era en gairebé totes aquestes construccions.

20160312_173824
Veiem la diferencia de nivell entre el replà i la porta.

Un cop dins, ens trobem en un primer nivell que superarem mitjançant quatre graons que ens duran al que era el centre de la torre. Es allà on veurem els murs d’aquesta torre de forma cilíndrica, essent reforçat el seu interior per sis mur que descriuen tres radis, anant a confluir cap al centre, creant així una estructura ben forta en cas d’atac.

img254
Esquema de la planta de la torre.

Resta per això una mena de pati central, que possiblement devia ser l’accés cap una possible terrassa de combat, que vistes les seves restes ni ens podem imaginar. Essent realment unes restes més aviat escasses i que poc ens diuen de com era.

Malgrat tot, i de cara a intentar que visualitzeu com podia ser he intentat «refer» el que devia ser aquesta torre, triant com a model la Torre d’en Montgó, a l’Escala, construcció de 1589, i per tant possiblement coetània a la que ens ocupa.

IMG-20160314-WA0009 recon
Recreacio hipotetica del que devia ser la torre.

Aquesta, al contrari que la nostra, no s’empara en un sortint rocós que li fa l’alçada defensiva, de manera que ens trobem un primer nivell que potser al Torn no va fer falta, de manera que no li he posat, arriscant-me a una imprecisió per la qual ja us demano disculpes. Sent en qualsevol cas un exercici que us pot fer veure d’altre manera aquestes quatre pedres que hi veiem ara, tot donant-vos una dimensió inesperada que espero que en gaudiu.

Oriol Miró Serra.

14 de Març de 2016.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.