Recreació Històrica als municipis

Que es la recreació Històrica.

Es podria definir com una activitat cultural que mostra a la gent part de la vida del passat, ja sigui civil o militar. Sol ser feta per grups especialitzats de gent que estima la historia i la vol mostrar d’una manera més interactiva. Tot uniformant-se o vestint-se com es feia a l’època escollida i molt sovint acompanyant-se d’estris i ambientació adient.

Que aporta a la gent la recreació Històrica.

El coneixement del passat de primera mà, explicat per persones com ell. Potser es podria definir com una petita drecera al passat que aquest si ho desitja pot ampliar-se a casa seva després amb les lectures que de ben segur trobarà.

Que pot aportar als municipis la recreació Històrica.

Difícil pregunta que es pot respondre de diverses maneres i totes elles subjectives.

Una podria ser la econòmica, un esdeveniment de recreació ben promocionat en medis de comunicació com premsa local i no local pot portar gent de fora, essent aquesta gent possible clientela d’establiments del municipi. Com així ha passat en múltiples municipis que ho han fet.

Una altre podria ser de cara al coneixement del poble, podent ésser aquesta primera visita font d’altres.

Cultural, si es donés el cas que aquesta recreació es relaciona amb algun patrimoni cultural local, aquesta visita pot, i de fet ho fa…, diversificar el concepte de turisme fent que aquest deixi de ser estacional. Podríem trobar exemples a localitats costaneres com Hospitalet de l’Infant, Roses, i un llarg etcètera.

També donant-se el cas que aquest patrimoni porti visitants a zones per on normalment no passaries, podríem citar Fatarella, Baldellou, Talamanca, etcètera. Podent ésser aquest descobriment també per als mateixos vilatans, veient d’altre manera aquell patrimoni i així començant-lo a estimar.

Ben segur que trobaríem altres casos, però crec haver presentat els tres principals casos, per desgracia no respatllats per xifres exactes per falta d’estadístiques, però si respatllats per les opinions de la gent del poble que si que comenta l’augment de visitants.

Possibles maneres de per possible aquesta relació.

Diverses són les maneres, que poden anar de la més científica i didàctica a la més participativa, ara mateix explicaré alguns exemples.

Xerrades o col·loquis: A través de xerrades es pot accedir a la gent, mostrant que l’activitat que ara ens ocupa es més que “ jugar a la guerra “ o “ disfressar-se “. Tot mostrant l’estudi que hi ha darrere i de pas dignificant aquesta activitat.

Visites guiades: Ideals per quan el patrimoni permet cert recorregut, convertint aquesta activitat en una caminada cultural que pot estar ambientada per recreradors en certs punts del recorregut, o sent el mateix guia un recreador ben informat que tant informarà de la raó de la vestimenta com del patrimoni.

Part del grup en una pausa després d'una de les explicacions.
Part del grup en una pausa després d’una de les explicacions.

Expositors: Ja sigui dins jornades culturals del poble, posem per cas fires d’entitats, jornades de museus o patrimoni. Requereixen d’un xic d’espai per la entitat que l’omplirà.

Jornades de Recreació: Quan aquestes es solen donar requereixen de certa infraestructura com poden ser espais habilitats per als grups per poder mostrar la seva activitat, també fires de Militaria per atraure col·leccionistes, serveis de restauració, tot essent combinades aquestes amb les ja descrites línies amunt.

També es possible, quan les circumstancies ho permeten, fer recreacions de combat. Requerint aquesta darrera activitat múltiples permisos. La seva espectacularitat pot compensar de sobres aquestes dificultats i sempre es recomanable que vagi acompanyada d’activitats que la complementin didàcticament.

Foto de Familia del Final de la Visita a Subirats.
Foto de Familia del Final de la Visita a Subirats.

Subirats ja ha viscut una jornada similar, a petita escala, fou el cap de setmana del 17 de Gener de 2016, consistint aquesta en complementar la visita guiada a través de les restes localitzades a El Pago, essent acompanyats per membres del Regiment Pirinenc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.