El Castell de Montjuïc.

El Castell de Montjuïc.

Per aquesta ruta he escollit el Castell de Montjuïc, fortificació que domina la muntanya amb el mateix nom, i ja de pas tota la plana de Barcelona i el Llobregat, permetent-vos així gaudir d’unes vistes d’allò més espectaculars tot passejant per el camí que envolta aquest castell.
Per començar aquesta ruta ens hem de situar a la part sud del castell, a la qual arribarem per el Camí del Molí, on podrem deixar el vehicle estacionat i començar un recorregut a peu, que sense excessives elevacions us permetrà conèixer múltiples usos alternatius de la fortalesa que tan mals moments ha portat a l’historia de la ciutat.
El primer que trobarem mentre seguim el camí cobert, element defensiu habilitat de manera que ara es un ampli camí de terra, són els revellins de Mar i de Terra, degudament coberts per els fossars. Elements copiats i millorats del sistema de l’enginyer francès Vauban i que en el nostre cas formen part de la darrera modificació duta a terme el 1751 per l’enginyer Martín Cermeño.
Passats aquests elements de fortificació trobem la primera i molt curiosa reutilitzaciò dels fossars, es tracta d’un circuit asfaltat amb semàfors i passos de vianants on duen els escolars entre setmana per fer educació vial amb bicicletes en lloc de cotxes, rebent així unes primeres nocions que ja tindran temps d’ampliar anys endavant.
Poc després, i dins la part més ample del fossar hi trobarem el lloc on es practica el tir amb arc i on es fan les sessions de cinema a la fresca en els calorosos estius barcelonins. Constituint això una altre mostra d’aproximació del castell a la ciutat.
Val la pena remarcar aquest últim punt, ja que es en aquest punt del fossar que va ser afusellat el president Companys l’any 41, hi trobareu una placa en un dels murs, lleugerament apartada de la zona d’oci i envoltada per arbres. A poc que conegueu una mica l’historia, segur que sabreu apreciar el seu significat.
Des d’aquí, tot passant per davant de l’estació del Telefèric, podreu accedir al recinte del castell, ara ja sense el museu militar, però des d’on podreu gaudir d’unes vistes del port de Barcelona força espectaculars. El fet de veure els vaixells i contenidors sempre fa gràcia, i més tenint en compte que quan els veiem de prop no són precisament petits. També hi trobareu un servei de barra que us permetrà fer un merescut descans abans de tornar, ja sigui per on heu vingut o per el camí que voreja el penya-segat, que us recomano enèrgicament, permetent-vos així completar un passeig que sens dubte us farà passar un matí d’allò més agradable gaudint d’un sol molts mesos enyorat.

Oriol Miró Serra.
1 de Març de 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.