Poblat Iber de Tivissa, Historia de l’Ebre.

L’Ebre, un riu carregat d’història.

 

El Riu Ebre, com molts d’altres grans rius, ha estat testimoni de diferents fases històriques, hem de pensar que hi podem trobar esdeveniments que comprenen fets històrics que van des dels ibers a la Guerra Civil Espanyola, alguns tan difícils d’imaginar en l’actualitat com pot ser una batalla naval a l’alçada d’Amposta, altres més coneguts com pot ser La Batalla de l’Ebre, el 1938, durant la Guerra civil Espanyola, i tots els que hi ha passat, siguin ibers, romans, àrabs, cristians hi han deixat petjada en forma de castells, ciutats i pobles, infrastructures industrials. Com a exemple he agafat un poblat ibèric que hi ha a Tivissa, el Castellet de Banyoles, que en poc espai hi han varies estructures de molt variades èpoques.

Una vegada arribat al poblat, després d’haver-se desviat per un camí de terra que hi ha al costat de la carretera Tivissa – Mora la Nova, el camí està en bon estat i hi ha un indicatiu de la ruta dels Ibers. El citat camí porta a una península sobre l’Ebre, d’on es poden apreciar grans vistes, cosa que ajuda entendre motiu que va portar als ibers a instal·lar-se allà.

Només arribar al poblat et trobes amb les bases de dos torres poligonals, a la part estreta de la península tancant així l’únic accés fàcil al poblat. Just darrera de les torres es veuen els fonaments de les cases ibèriques, que estaven darrera de les torres, d’aquestes cases cal destacar que la seva paret posterior feia el paper de muralla, que s’unia a les torres, cosa gens estranya en molts poblats ibers. Si seguim endavant pel camí arribarem a un petit creuament. Agafem el camí que va a l’esquerra, que porta  a les restes d’un petit castell medieval, d’on es veu una molt maca visió del riu.

Des del castellot i mirant cap a baix, es veu que el riu fa com un petit entrador, envoltat de plantes, que insinua una petita forma quadrada, aquest entrador no és res més que un port medieval. On es feia desembarcar el blat que venia de Castella seguint el riu Ebre i anava cap a Barcelona, ja per terra passant pel Coll de Fatxes.

Una vegada visitat el castell, i si voleu, cosa que recomano, heu badat amb les vistes…seguim la visita, repreneu el camí i al arribar al creuament per on heu arribat al castellot, enlloc de girar ja cap a la entrada, heu de seguir rectes, on trobareu els fonaments del que es creu que van ser les cases dels més poderosos del poblat. Tot i això, mirant cap el riu, es pot trobar una petita trinxera, que va servir de lloc de comandament els últims dies de la Batalla de l’Ebre. Una vegada visitats aquests elements crec que s’arriba a entendre el sentit estratègic de l’emplaçament, aprofitat com a mínim en tres fases diferents de la historia. Ja es pot tornar cap a casa…o si en teniu l’oportunitat, allargueu una mica el dia i visiteu Tivissa, que es ben maco el poble i encara conserva dos portes de la muralla, i la molt recomanable vista des de l’església.

Se que hagués pogut escollir qualsevol altre poble de la riba de l’Ebre, posem per cas Miravet, amb el seu castell Templer i el pas de Barca, en funcionament des de època Àrab.

Espero que la visita sigui del vostre gust.

 

Oriol Miró serra.

26 d’Agost del 2007.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.