Diari d’un milicià de la cultura de la 57 BM a la serra d’Espadà, unes memòries diferents!

Parlar de milícies de cultura es parlar d’una guerra diferent dins d’una guerra global, es parlar de la lluita contra l’analfabetisme en un món en que una de les lluites es la de la supervivència. I tot això, dut a terme des d’estaments governamentals

Aquesta tasca era duta per propis soldats a més, esdevenint aquests mestres de diversos nivells culturals i classes militars. Convertint aquesta figura, a opinió personal, en una figura a reclamar en una historiografia massa sovint dirigia als grans comandaments, les maniobres i les petites memòries. Totes elles importants sens cap mena de dubte.

Però no us penseu que la cosa s’acaba aquí, el nostre protagonista, Josep Lazuela Lacambra, no arriba on arriba d’immediat, les seves memòries, conduïdes de manera magnifica per Nel.lo Navarro, ajudat per altres grans coneixedors del conflicte, ens faran entendre multitud de conceptes que us ajudaran a entendre el que explica en Josep.

Fent d’aquesta obra un compendi de un diari personal i una explicació un xic més complerta de múltiples aspectes, heu vist la estructura militar, però veureu les armes, cartells, documents i fotografies que, encara que sigui en una molt petita proporció, us ajudarà encara més a situar al nostre protagonista en l’immens engranatge que va representar l’Exercit Popular de la República.

Tot plegat, en una estructura que barreja una conducció escrita d’un diari personal, la transcripció pura del diari, imatges de suport i, i això cal destacar-ho, les imatges i dibuixos del diari original, font de tot el llibre i, accés a una petita part del món del nostre protagonista. Josep Lazuela Lacambra.

Oriol Miró Serra

17 de Maig de 2022

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.