Soy del Quinto Regimiento, de Juan Modesto. Un clàssic a tenir en compte.

Per aquesta ocasió he decidit deixar les relectures i centrar-me en un no llegit, per bé que no una novetat. I es que feia un munt d’anys que tenia el llibre de Modesto, un dels grans comandaments republicans de la darrera guerra civil, fullejat en ocasions per consultes, i per tant sabia que podria trobar-me amb una obra de referencia.

IMG_20200603_172923
Portada del llibre, queda clar que no soc el seu primer lector

La obra en si es com la majoria de grans comandaments, una mica autojustificativa per bé que d’allò més complertes on no es mossega la llengua, i tractant-se d’algú que es va menjar gairebé totes les grans batalles i fronts, vas amb l’esperit d’aprendre, i de pas veure la seva versió. Que si bé podem dir que ja sabem la història, no tots els comandaments o soldats tenen els mateixos camins exactes.

De bon principi ja veiem que es tracta d’un lluitador de classe i comunista convençut, element que supurarà de tant en tant en la obra, però també veiem que es algú amb un grau de lideratge que el portarà a les grans unitats i batalles, i el farà pujar ràpidament, acabant com a cap de l’Exercit de l’Ebre.

IMG_20200531_112100
Veiem com es refereix a la Batalla de l’Ebre i la coordinació amb la Zona Centre, una mostra de la capacitat d’anàlisi on no es mossega la llengua

També trobarem una capacitat d’anàlisi que ens durà a conèixer detalls d’allò més vàlids i necessaris per omplir els buits que deixen les obres generalistes o revisions actuals. Que si bé es possible que hagin consultat les obres, evidentment mai diran tot el que surt en elles. No es el seu objectiu.

I es que, i fent cas de l’acabat d’escriure, queda clar que el coneixement ve de llegir, llegir i més llegir. Existint obres introductòries i altres més detallistes, corresponent la obra de Modesto a aquesta ultima categoria. Animant-vos a buscar-la i a llegir-la si la trobeu, ja que confesso que no sabria que destacar. La Batalla de l’Ebre, evidentment, però tenim la ofensiva sobre Catalunya, la descripció de l’ofensiva franquista sobre Aragó també val molt, o la primera defensa de Madrid i les seves batalles del voltant…, de totes elles aprendreu.

IMG_20200603_114416
Una altra mostra d’anàlisi, la capacitat militar de la república un cop perduda Catalunya

Es per això que tancaré aquestes línies animant-vos al que ja he dit, intenteu trobar-lo, se que haureu d’anar a llibreries de vell, fires o fins i tot internet, però no us en penedireu.

Oriol Miró Serra

3 de juny de 2020.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.