Les noies en recreació de Guerra Civil, molt per escriure, i molt per avançar.

I obrim un dels temes que sabem clarament que no resoldré avui, la recreació de les noies en guerra civil, sobretot referint-nos a combat, i per tant la recreació de batalla. Ja que de tots es sabuda la seva presencia en línia de combat si més no durant un temps.

FB_IMG_1543312363037.jpg
Moments de la recreació de Flix 2019.

Temps curt, com aquell que diu a gener de 1937 no en queda cap al front exceptuant alguna cas molt especial. Ja que la majoria havien estat destinades a tasques de rereguarda. Però es que a més, també hem de comptar amb la quantitat, trobant alguna lectura que els hi dona fins un 8% de presencia. Per bé que en la majoria de lectures rarament he vist més d’un 5%.

” Òbviament no parlem de les recreacions d’època de milícies, on les noies poden anar de noia sense cap mena de dificultat”

Afegint que la seva presencia, altre cop es restringida sobretot a una de les faccions del bàndol republicà, l’anarquista i les seves milícies en la major part de casos. Ja que també es cert que sembla que trobem algun cas en forces comunistes, si fem cas de les memòries de Lister.

FB_IMG_1555219179236.jpg
Lopera es una de les recreacions on les noies no han d’amagar el que són

Per tant, i veient això, com queda la presencia de les noies en combat? Pregunta que encara ara genera discussions apassionades entre generacions de recreadors i grups de recreació. Representant això, parlant en temes pràctics, un xoc entre principis de recreació i de la mentalitat de segle XXI, i buscar la solució d’aquest xoc ha generat i generarà moltes estones de conversa.

Però, com hem obrat fins ara?

Doncs adaptant-nos sempre, ja que, com hem dit es una lluita entre vella guàrdia i noves generacions. Òbviament no parlem de les recreacions d’època de milícies, on les noies poden anar de noia sense cap mena de dificultat, però aquesta època de recreació es certament dificultosa de trobar ja que sovint comporta mals records, ben vius en alguns casos.

Parlem de totes les accions bèl·liques passada aquesta fase, quan l’Exercit Popular de la República ja era plenament funcional, i, aquestes ja havien estat retirades del front. Sent d’aquesta fase la Batalla de l’Ebre la més sonada, però podríem citar-ne d’altres.

FB_IMG_1500535260118
Gest senzill si voleu, però no mostrar el pel i no anar maquillades indica el respecte a la recreació, foto de la Fatarella 2016

En aquestes recreacions s’ha arribat a l’acord no escrit de que poden participar dissimulant la seva “condició femenina”, amagant el pel dins dels cascs i altres trucs que fan que a primeríssim cop d’ull no es noti que són noies. Òbviament a la curta es nota i això fa que certes associacions encara no hagin adoptat aquesta solució, relegant-les a formats més tradicionals com sanitat, logística i altres sectors de rereguarda.

“això fa que certes associacions encara no hagin adoptat aquesta solució, relegant-les a formats més tradicionals”

Cal dir que la majoria de les associacions que encara no les accepten a combat son recreadores assídues del bàndol nacional, sense que això signifiqui més o menys masclisme. Però dir que això no passa en el bàndol republicà tampoc seria just, ja que no poques discussions han vingut dels pares de la recreació. Alguns han adoptat la integració de grat i la fomenten, altres fins i tot l’han dificultat, i no seré jo qui els jutgi tot i que em poso en el primer grup.

“no poques discussions han vingut dels pares de la recreació”

I no serà per capacitat de comandament que se les pot rebutjar, ja que no pocs nois hem estat sota ordres d’algun “fals noi” i podem dir que saben donar ordres igual, saben tant de tàctica com han volgut saber i saben ser tan bones persones com siguin, sense que ser noies sigui una diferencia. Per més que algun vulgui jugar amb la suspicàcia…es pot ben afirmar que són iguals en companyonia i que la majoria de recreadors no faran cap diferenciació al respecte.

IMG_20190511_112331.jpg
Instrucció a Cunit 2019, tothom ha passat per aquí, i es que ningú neix ensenyat

Amb tot això, no hem de desmerèixer les que no volen entrar a combat, estudien els seus papers amb la mateixa professionalitat que les de combat, i tenen el seu lloc més que guanyat en la família recreadora. I es que el seu paper a la guerra no fou menor, trobant tinents d’intendència, milícies de cultura, camioneres, sanitat i fins i tot treballant en fabriques, quan no dirigint centres de treball. Tots són papers importants, per bé que fora de la polèmica central d’aquestes línies. Per tant, futures línies que em guardo per futurs articles.

FB_IMG_1548585665052
Moment de gravació d’un futur documental, cap combatent, però igual professionalitat

I quin serà el futur d’aquesta polèmica? Doncs francament no m’atreviria a dir res de la direcció que agafaran els futurs recreadors, però ben segur que vindran d’una tradició més integradora que la que molts vam començar.

20171124_121551
No poques noies han començat amb Didpatri, en l’entorn del Màster de gestió del Patrimoni de la UB

Oriol Miró Serra.

16 de maig de 2019.

Imatges agafades de diversos autors, sempre sota el seu permís, per bé que ara no recordo tots els vostres noms. Si identifiqueu una imatge vostre m’ho dieu i us cito.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.