Revolució, Guerra i Repressió al Pallars (1936-1939) de Manuel Gimeno, descobrint el front del Pallars

IMG_20190503_161107
Primera pàgina del llibre, ja veiem cap on tira l’obra.

Llibre no gran en volum, tampoc en extensió però necessari, i que encara que el trobem en edició de 2018 ben aviat descobrim que ve d’abans, d’un no tan llunyà 1987 publicat per l’Abadia de Montserrat, cosa que va permetre a l’autor parlar de primera mà amb bastants més testimonis que si hagués estat escrit ara.

“creant-se allà la llegenda del General Sagardia, de tan mal renom a la zona.”

En ell trobareu un exhaustiu estudi del que va ser la Guerra Civil Espanyola en un front que la majoria considera secundari, per bé que això no va treure que fos de gran duresa, creant-se allà la llegenda del General Sagardia, de tan mal renom a la zona.

Però no us penseu que trobareu un llibre centrat en les salvatjades del citat general revoltat i les seves unitats. No, trobareu un complet estudi dels fets ocorreguts durant la guerra, que aniran des de la segura rereguarda republicana al final de la guerra on acaba sent rereguarda franquista, passant per gairebé onze mesos de batusses, que encara que no siguin destacables en bloc van tenir la seva importància local.

En les seves línies trobareu la fase de la revolució, on no s’amaga de la repressió vers religiosos i gent de dretes que sovint es veieren obligats a fugir del país o ocultar-se com bonament van poder. Descrivint una arribada del front republicà d’escassa resistència a març-abril del 38 que es convertiria en un front estable entre ambdós bàndols que seria definitivament trencat sobre finals de gener de 1939.

Per mi, un dels punts forts ha estat la repressió franquista, potser en contraposició de la sempre “promocionada” repressió republicana, però francament es queda curta en comparació de la de les forces de Liberación de la España Nacional.

També us serà interessant veure com era la gestió d’un terreny conquerit, més enllà de les represàlies per accions de guerra o enveges i revenges personals, noves gestores als pobles, el retorn de la religió i la nova escolarització, i l’aquarterament de les necessàries forces militars que moltes vegades van permetre que la gent que no havia fugit a l’abril sobrevisqués. Acabant amb un annex on apareixen els noms dels morts que l’autor ha pogut trobar, anotant els causats pels dos bàndols tot citant procedència i causa de la mort.

IMG_20190503_161007
Portada del Llibre, on apareixen les trinxeres de Vilanoveta

Amb tot, aquesta es una opinió personal que no us ha de marcar la elecció del llibre, es un llibre que heu de llegir, ja que us permetrà saber que ha passat en un dels fronts que tot i tenir anomenada, en realitat es un desconegut.

 

Oriol Miró Serra.

3 de Maig de 2019.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.