La casa dels pilots de l’aeròdrom de Valls, runa que es resisteix a l’oblit.

S’ha de dir que l’aeròdrom de Valls es un vell conegut, trepitjat altres vegades i que podeu trobar descrit o citat en un article al meu anterior Blogspot i al petit resum que vaig fer de 2015, i sempre han estat visites profitoses, clara prova que mai pots donar per conegut un lloc. Sent aquesta tercera visita una mostra més.

I es que si hi heu estat, sabreu que de la que anomenen casa dels pilots no en queda res que passi un pam, però si sabem llegir el que veiem i traiem un xic de runa en els llocs encertats podem refer una mica el que devia ser.

img377
Esquema aproximat de la planta de la casa dels pilots

Podem començar per la entrada lateral, encarada al camí de terra que travessa el que fou la pista, res fa indicar que allà hi ha una porta en alçada, però si en un sòcol del ciment que es diferencia del maó que hi ha a cada costat.

IMG-20180625-WA0033 p
Ciment que trenca la linia de maó, possible mostra d’un antic accés

El que si que aixeca del terra són dos triangles a mitja paret que mira vers la carretera d’Alió, que a més sembla que dibuixen un accés. Evidentment també de poca alçada.

IMG-20180625-WA0019 p
El possible segon accés, desdibuixat com tot l’edifici

Però, i aquest triangles que hem citat? Ep, parem atenció que es quasi el més identificable que trobarem. Maons en horitzontal, maons col·locats en vertical, rajola quadrada que queda uns centímetres per sota dels maons verticals, dimensions on hi cap un adult dels nostres dies. I si resulta que estem en dos plats de dutxa, extrem aquest només confirmable si trobéssim un desguàs que no va donar temps a buscar?

IMG-20180625-WA0017 p
La possible dutxa, suposició en base a la disposició i tria de materials

I des de el que anomenarem dutxa canviarem de paret per trobar un altre element que parla. Un desguàs que acaba amb una canonada que surt cap enfora, vers el que sembla un pou mort. Desguàs que veurem que també es l’altre banda d’un petit tros de paret divisori. Casi enrunat però comprovat que no són maons solts.

Afegint a més que després de desenrunar veiem que, com a mínim, un tros de paret mostra restes de morter que ens arriscarem a dir que devia cobrir la paret.

IMG-20180625-WA0012 p
Desguàs, canonada i paret amb morter, petits detalls que parlen

Sortint des d’aquest desguàs travessarem la paret que ja no existeix per anar al que suposarem pou mort, gairebé ple de terra, però també identificable com a element d’un edifici que ens ha sorprès.

IMG-20180625-WA0016
Pou mort, a l’exterior d’un edifici ara inexistent, veiem el desguàs que hem citat,

Ben cert es que aquest edifici no aixeca un pam de terra, i a més literalment. Que es una pila de runa, però si amb relativament poca estona i només movent quatre maons i restes de teula ja hem trobat elements que li donen vida, podem saber que donaria una neteja completa?

img378
Esquema de el que direm dutxes i el desguàs, també dona accés a més plànols de l’aeròdrom

 

Oriol Miró Serra

26 de Juny de 2018.

Un pensament sobre “La casa dels pilots de l’aeròdrom de Valls, runa que es resisteix a l’oblit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.