Deltebre, el futur es menja el present.

Deltebre, el futur es menja el present.

 

Benvinguts de nou a aquest humil espai que us dedico cada cert temps, per aquesta ocasió m’he centrat en un petit però important detall del Riu Ebre, que vaig visitar aquesta passada setmana santa. Es tracta del pas de barca de Deltebre, en realitat hauria de dir dels tres passos de barca, ja que en vaig veure dos més per sorpresa. Els seus noms són Garriga, Olmos i La Cava i estan apunt de desaparèixer a causa d’un modern pont de ciment que està creixent al costat del pas de barca Garriga, que per sort o desgracia es quasi una condemna a mort per al tradicional medi de pas de molts veïns de l’Ebre durant segles.

A base de preguntar als veïns vaig poder saber l’ ubicació del pas de barca Garriga i va ser fàcil arribar-hi. El primer que em va sorprendre va ser l’avançat estat de la construcció del pont, tot i no ser un expert en termes de construcció no em sorprendria que en un any ja estigui ben enllestit.

Després, com no, vaig girar els meus ulls cap a la barcassa que en aquell moment travessava el riu, no es com el de Miravet, aquesta es a motor i d’una capacitat que deu rondar els nou cotxes, tot i que en aquell moment en portava només set, segons vaig poder contar. Tot plegat em va produir una estranya sensació de desil·lusió per el progrés, que massa sovint es la causa de mort d’un mitjà de transport de llarga tradició. Si que significarà una millora immensa, però algunes coses s’haurien de salvar per bé de la memòria col·lectiva de la gent.

D’allà em vaig dirigir al següent pas de barca, es tracta del que s’anomena Olmos, aquest molt més petit, amb capacitat per dos, màxim i fent un veritable trencaclosques cabrien tres. Val la pena, veure aquella barcassa de petites dimensions travessar el Riu Ebre, riu que en aquell punt ja sap que li queda poca vida, el fet de poder-lo agafar fa descobrir una noció del temps molt més pausada.

Del tercer, ja em disculpareu, però no el vaig saber trobar i no us podré descriure com es el que s’anomena La Cava, això em fa pensar que potser m’en vaig saltar un. Però a vegades una decepció porta descobriments, en aquest cas va ser un petit niu de metralladora de la Guerra Civil Espanyola que vaig trobar mentre passejava riu avall, per un passeig prou arreglat que han fet a Deltebre i que segueix la vora del riu. Si que es cert que no ho buscava pas, però ja que hi era i portava una mica la decepció de no haver trobat el meu objectiu. Li vaig dedicar unes fotos per documentar-lo i compartir-lo amb vosaltres.

Com haureu vist, d’aquesta sortida, no en puc dir èxit total, ja que m’hagués agradat trobar els tres passos, però si un èxit raonable, i com no encantat de compartir-lo. Ja ens veiem el dia següent per aquí.

 

 

Oriol Miró Serra.

4 de Maig de 2010

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.