Vilafranca de Conflent, travessem la frontera.

Vilafranca de Conflent, travessem la frontera.

 

 

Benvinguts de nou al meu humil espai. Per aquesta ruta m’he decidit a fer-vos creuar la frontera francesa i endinsar-vos en el que van ser territoris catalans fins el Tractat dels Pirineus, firmat el 1659, on la corona espanyola i la francesa van acordar la cessió del Comtat del Rosselló i part de la Cerdanya als nostres veïns del nord a canvi de poder mantenir posicions a Flandes.

Una vegada introduïts en la historia, ens situem. Haurem travessat la frontera per el pas fronterer de Puigcerdà i agafat la carretera N – 116 direcció Perpinyà durant prop de 53 quilometres enmig de paisatges de gran bellesa, un cop fet això ja haurem arribat.

Avui ens situem a Vilafranca de Conflent o Vilefranche-de-Conflent, on us trobareu un poble encara tancat dins les seves muralles, una de les primeres fortificacions de l’enginyer francès Vauban i des de fa ben poc declarades Patrimoni de l’Humanitat. Aquest municipi ja fa anys que es conscient del seu atractiu i des de molt abans que jo en fos s’aprofita d’això, havent-se convertit en un municipi de prou rellevància turística.

Jo us recomanaria aparcar a l’exterior de la muralla i accedir per l’anomenada Porta d’Espanya, oberta a la muralla i flanquejada per dos potents baluards que s’ocupaven de dificultar qualsevol intent d’entrar a la ciutat amb intencions poc amistoses. Just passada la porta us trobareu a mà dreta l’accés per poder visitar per dins aquest notable complex fortificat que ben segur que us satisfarà i us ajudarà a entendre uns principis de fortificació que van marcar Europa durant quasi tres segles.

Una vegada recorreguda la muralla, us recomano que us distragueu per els carrers del poble anant a buscar els edificis notables com poden ser l’ajuntament i l’església de Sant Jaume, donant un fort caràcter a la Place de l’Eglise. D’allà podeu seguir per la Rue Saint Jacques o tornar a la Rue Saint Jean, d’on veníeu, per continuar endinsant-vos dins dels encants de la vila, fins a travessar-la sencera, passant per l’antic hospital i arribant a una gran plaça tancada per la muralla i que podreu travessar per qualsevol de les dos portes, una es la Porta de França i l’altre la Porta Comtal. Us recomano que les travesseu i aneu fora dels murs, ja que es allà on podreu apreciar els altres dos baluards que componen els principals elements de fortificació, a més que són potser els més espectaculars ja que es serveixen d’un riu que els fa de fossar infranquejable.

Una vegada hagueu travessat la muralla i us trobeu a la a plaça formada entre els murs i el riu mireu a dalt, hi veureu un imponent fort de formes poligonals que fa de vigilant de la ciutat, es tracta del Fort Liberia, al qual s’accedia des del la ciutat per la banda del riu La Tet, que queda a mà dreta i es salvava per un pont fortificat ben proper a l’ajuntament. A l’època es pujava per unes escales subterrànies que t’hi portaven que en facilitaven molt la defensa, ara hi ha un servei de microbús que et porta fins a dalt, tot i que també es pot anar per les escales, si ho feu, us recomano que sigui de baixada.

Amb això es podria dir ben bé que ja heu visitat Vilafranca de Conflent i des d’allà podeu anar cap on vulgueu, en el meu cas jo vaig tirar de nou cap a Puigcerdà seguint la imponent vall de La Tet fent una breu aturada al municipi francès de Mont-Louis, també tancat dins d’una muralla de similars característiques però que ja gaudeix de les millores posteriors que la feien més forta encara. Segur que us agradarà i farà que us mireu fortificacions com ara el nostre Castell de Montjuïc d’una altre manera.

Una vegada arribat a aquest punt només em queda desitjar que la tornada sigui prou agradable, ja que aquesta vegada us he fet fer bastants quilometres i dir-vos a reveure i fins l’article del més que ve, tot desitjant que la visita us hagi estat agradable.

 

Oriol Miró Serra.

5 de Desembre de 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.