La campaña del norte, una finestra al Front del Nord.

Llibre directe i de format senzill imprès l’any 1975, escollit per tal de posar una mica d’ordre a un front que tinc poc treballat però no m’és del tot desconegut. I es que si que em podien sonar noms com Cinturón de Hierro, setge d’Oviedo, Batalla de Santander entre d’altres. Però tots ells mancats d’ordre cronològic exacte, o, significat històric de l’esdeveniment.

IMG_20200618_153221

Cal dir que no es queda en el període de la guerra civil a les províncies republicanes del nord de la península, prèviament fa un repàs històric sobre guerres carlistes, nacionalisme basc, la revolta minera i altres en que vole situar-nos històricament i socialment les regions de Cantàbria, Astúries i País Basc, sobretot aquestes dos ultimes.

IMG_20200618_153522

Un cop ja situats si que entra ja en matèria de conflicte, sempre amb capítols curts, directes i concisos que tan poden tractar el fet històric com fer-nos un anàlisi sobre conseqüències o causes de l’explicat. Convertint-lo a la pràctica en un llibre prou didàctic malgrat una ideologia que supura de les pàgines de manera constant, dretejant, si es que us ho preguntàveu, malgrat podem percebre intents d’apartar-se de mites creats per els revoltats.

IMG_20200618_153758

Però no patiu, es molt fàcil diferenciar, i puc afirmar que es un llibre que m’ha ordenat els fets, posant en si una línia temporal a esdeveniments que, alguns ja coneixia i fins i tot havia llegit, i altres que m’eren desconeguts. Alhora que també ha posat noms de personatges importants en aquell front i temps. Cosa que em fa afirmar que ha estat un llibre útil per mi.

Oriol Miró Serra

18 de Juny de 2020

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.